Välj rätt abonnemang till din iPhone

Dags att byta abonnemang för att få ner månadskostnaden? Eller är det dags att både köpa ny iPhone och teckna abonnemang på samma gång? Vi presenterar en checklista du kan utgå ifrån för att hitta billigaste mobilabonnemanget

Hur ofta ringer du?

De allra billigaste abonnemangen har begränsningar för hur många samtal som får ringas för att det inte ska kosta extra. De allra flesta väljer abonnemang med fria sms och fri samtalstid men det är inte alltså inte alltid bästa alternativet. Ringer du över två samtal per dag bör däremot fri samtalspott väga tungt.

Hur mycket surfar du?

Med dagens smartphones har detta blivit en av de viktigaste punkterna att titta på. En del mobiloperatörer har enbart abonnemang med fria samtal och fria sms vilket betyder att det enda konsumenten behöver välja är hur mycket surf som önskas.

Vet du inte hur mycket du brukar surfa för kan du oftast logga in på ”Mina Sidor” hos din nuvarande operatör och se detta. Ett annat alternativ är att kontakta dem och be om dessa uppgifter. Om du oftast ligger kring 4-5 GB kan ett abonemang med 5GB vara lämpligt.

Kan du spara surfen?

Att kunna spara surfen till kommande månader brukar vara en stark fördel. Därmed kan du välja ett abonnemang som ligger på ganska precis den nivå som du behöver. De månader du gör av med lite mindre sparas surfen och andra månader kan den extra surfen användas. Har du däremot ett abonnemang där surfen inte sparas kan du behöva köpa till relativt dyr extrasurf de månader som du surfar ovanligt mycket.

Har du täckning?

Kanske den allra viktigaste frågan då ett abonemang utan täckning knappast ger någon bra service. Kontrollera operatörens täckningskarta för att vara säker på att täckning finns. Är det övre Norrland eller inlandet från Dalarna och norrut finns det vissa operatörer som har lite sämre täckning. Men kom ihåg att det inte bara är Telia som använder Telias nät. Det finns alltså även andra operatörer på detta nät som ofta benämns som Sveriges bredaste.

Kan du få rabatt?

Är du student, pensionär eller ska du teckna ett abonemang till barnen i familjen? Då finns ofta möjlighet att få rabatt. Det är exempelvis vanligt att operatörerna erbjuder studentabonnemang som kan tecknas av personer går på högskola. Du kan även få rabatt om du har flera abonemang inom samma operatör eller väljer ett familjeabonemang.